Tort cu prune uscate și nuci

Primul dulce  anul acesta a fost un delicios tort cu prune uscate și nuci. Nu pot sa va redau finețea cremei in combinație cu dulceață primelor uscate și aroma nucilor prăjite.


Ingrediente

Blat forma 22 cm diametrul
4 oua
35 ml apa fierbinte
180 Gr zahar
Un vârf de cuțit de sare
180 Gr faina
25 Gr cacaua
1 praf de copt

Crema de vanilie
400 ml lapte
150 Gr zahar
1 lingura amidon( cu vârf)
3 gălbenușuri
1/2 baton de vanilie
200 ml frișcă

300 Gr prune uscate
300 Gr nuci

Glazura
100 Gr ciocolată
2 linguri lapte
1 lin

Mod de preparare

Blat
Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se cât cu 160 Gr de zahar se adaugă în două tranșe apa fierbinte. Rezultatul este o cremă densa de gălbenuș. Albușurile se bat cu sare și 20 Gr de zahar. Se încorporează peste galbenusuri albușurile amestecând usuș de sus în jos. Faina se amesteca cu cacao și praful de copt apoi se toarnă treptat peste compoziția de oua amestecând ușor. Se da la copt la 180 timp de 35min sau până când trece testul cu scobitoarea.
Prunele se pun la hidratat.
Crema
Se separă ouăle. Gălbenușurile se freacă cu zahărul apoi se adaugă amidonul și câteva linguri de lapte rece. Restul de lapte se pune pe foc impreîmpcu baton de vanilie . Când este fierbinte se toarnă peste gălbenușuri cate puțin apoi se transfera iarasi pe foc , se amestecă bine sa nu se prondaceema de fundul oalei. După ce da cateva clocote se ia de pe foc și se lasă să se răcească, acoperita cu o folie direct pe crema.
Frișcă se bate.
Când este rece crema se amesteca cu frișcă batuta.
Se scot sâmburii de la prune , apoi le tocăm mărunt nu inaînai de a păstra cateva pentru decor. Nucile se prăjesc în in cuptor apoi se tiaca grosier.

Asamblare
Am folosit 150 ml sirop simplu

Se taie blatul in 3.
Se pune o parte din crema amestecata cu prune și nuci( păstrați nuci și pentru decor) peste primul blat însiropat, următorul blat sirop, crema și iarăși blat și sirop. Se da la frigider tortul peste noapte. ( Tortul este asamblat in forma cu pereți detașabili).

A doua zi am scos tortul din forma am turnat deasupra o glazura din ciocolata.
Ciocolata topita in lapte și unt, răcită la temperatura camerei. Am decorat cu prune și nuci.

Tips! Daca nu folosiți amidon in crema . Adăugați 6 gălbenușuri.
Crema daca este prea moale o puteți întări cu gelatina hidratata 1 lingura de gelatina la 6 linguri de apa apoi adăugată treptat crema in ia.



Comentarii