Tort smantanel( tort pe tigaie cu foi)

Un tort foate apreciat la mine acasa(Rep. Moldova) si extrem de usor de preagatit este tortul smantanel. Cu ingrediente putine poti obtine un tort delicios si un mare plus: se poate face atat in cuptor cat si pe tigaie. De fiecare data eu am facut foile pe tigaie , mi se pare mai rapid🤗. Timpul de preparare, coacere si asamblate nu dureaza mai mult de o ora, in scimb trebuie sa asteptati cel putin 12 ore inainte sa il savurati.

Ingrediente
-blat
-200 gr smantana
-200 gr zahar
-2 oua
-1 praf de copt
-3 pahare de faina

crema
-600 gr smantana25%
-200 ml frisca
-150-180 gr zahar (cantitatea variaza in functie cat de dulce doriti)
-zahar vanilat

am mai folosit si ganaj de ciocolata ramas de la un tort anterior, din acest motiv o sa vedeti in sectiune ciocolata.

Mod de preparare

Blat
Se bate ouale cu zaharul, se adauga smantana, dupa care faina si praful de copt. Rezulta un aluat destul de consitent , ca aluatul de tarte. Se acopera si se lasa sa se odihneasca 30 min. Dupa care se imparte in 6 bucăți si se intinde fiecare foaie cu sucitorul, se decupeaza cu ajutorul unui cutit si al unei farfurii apoi se coace pe ambele parti la foc mediu pe tigaie sau in cuptor la180 C.pana devine putin aurie.
Resesturile ramase de aluat fie se aduna si se mai fac o foaie fie le coace asa bucati , mai apoi le folosim la decorat.

Crema
Se amesteca zaharul cu smantana, frișcă se bate bine apoi se amesteca cu smantana.

Foile racite se ung cu cate 2-3 linguri de crema. Resturile de blat se maruntesc si se imbraca tortul.

La decor se poate lasa simplu sau fiecare cu imaginatia lui.

Comentarii